Domain یا دامنه چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله با بررسی این موضوع و معرفی انواع پسوندهای دامنه و نحوه ثبت آن برای وب سایت خود همراه ما باشید.
همچنین شما عزیزان اگر میخواهید راجع به سایر مطالب تخصصی ما در زمینه طراحی سایت، سئو، طراحی اپلیکیشن، دیجیتال مارکتینگ و غیره بیشتر بدانید، به صفحه مقالات وب فهم مراجعه کنید.
مقدمه دامنه چیست؟
در مطالب گذشته 10 دلیل قانعکننده نیاز شما به وب سایت را باهم نام بردیم تا اگر هنوز هم برای کسب و کارتان وب سایت ندارید هر چه سریعتر به راهاندازی آن اقدام کنید. داشتن یک وب سایت برای هر نوع کسب و کاری امری ضروری است و وجود آن پایه و اساس بازاریابی دیجیتالی هستند.
اولین گام برای راهاندازی وب سایت یافتن نام اختصاری برای کسب و کار خود و ثبت Domain است. اگر میخواهید به طور کامل معنا و مفهوم دامنه سایت و انواع پسوندهای آن و نحوه ثبت آن برای راهاندازی وب سایت خود اطلاعات خوبی کسب کنید حتماً در این صفحه با ما همراه باشید تا هر آنچه لازم است را باهم یاد بگیریم.
دامنه چیست؟ (Domain)
دامین یا همان Domain همان آدرسی است که کاربران در نوار URL مرورگر خود برای مشاهده و ورود به وب سایت شما تایپ میکنند. وب سایت شما مانند یک خانه یا هر مکانی است که دارای یک آدرس است. درواقع Domain سایت شما مانند همان آدرس خانه شما عمل میکند.
هر دستگاهی که روی اینترنت قرار داشته باشد، یک آدرس IP دارد که با این آدرس شناسایی میشود که تعداد این آدرسها بسیار زیاد است و برای هر آدرس اینترنتی یک نام مشخص در نظر میگیرند.
زمانی که کاربر دامنهای را در مرورگر خود وارد میکنند، مرورگر بهصورت خودکار مراحل ترجمه دامنه به IP را انجام داده و وبسایت موردنظر را برای کاربری که آن را فراخوانی کرده، بارگذاری نموده و نمایش میدهد.
دامین (Domain) با هاست (Host) چه فرقی دارد؟
برخی از کاربران مبتدی دامین و هاستینگ را اشتباه میگیرند در واقع نام دامنه همان نام برند شما است که در نوار URL مرورگر جستوجو میشود و هاست فضای میزبان وب است که شما آن را در مدتزمانهای مشخص اجاره میکنید.
شما برای ایجاد و راهاندازی وب سایت خود به سه آیتم بسیار مهم نیاز دارید که این سه مورد شامل دامنه، میزبانی وب (هاست) و سیستم مدیریت محتوا است که هر کدام اینها دارای سرویس جداگانه است و دامین و هاست را باید بهصورت جداگانه تهیه کنید؛ اما از برخی از شرکتها و سایتها میتوانید باهم تهیه کنید.
البته که امروزه آمار استفاده از سایت هایی با سیستم مدیریت محتوای وردپرس در حال افزایش است و بیشتر کسب و کارها به دلیل هزینه پایین تر و زمان کمتر از وردپرس برای طراحی سایت خود استفاده میکنند.
چرا باید دامنه داشته باشیم؟
قطعاً شما بدون ثبت Domain وب سایت نیز نخواهید داشت. دلیلش هم آن است که هر کامپیوتر در شبکه غول رایانههای متصلبههم میتواند با سایر کامپیوترها ارتباط برقرار کند. برای شناسایی هر کامپیوتر به هرکدام یک آدرس IP اختصاصدادهشده است. این ارتباط نیز از طریق مجموعهای از اعداد است که یک کامپیوتر خاص را در اینترنت شناسایی میکند.
بهخاطرداشتن ipهای کامپیوتر بسیار سخت است و به همین دلیل نام دامین اختراع شد. دیگر نیازی نیست که برای مشاهده یک وب سایت به رشته طولانی از اعداد را وارد کنید و فقط کافی است که نام دامنه را در نوار URL مرورگر خود تایپ کنید.
برای مثال webfahm.com
از طرفی همانطور که هر مکانی یک آدرسی دارد که افراد را به آن هدایت کند هر وب سایتی نیز آدرسی دارد که کاربران برای ورود و بازدید از آن باید در نوار جست و جو مرورگر سرچ کنند.
بخشهای Domain
دامین از دو بخش نام دامنه و پسوند دامنه تشکیل شده است.
نام دامین
نام دامین نام وب سایت شما است و همینطور نام کامل یا اختصاری کسب و کار شما است و این نام باید منحصربهفرد باشد؛ زیرا نه شما میتوانید نام تکراری ثبت کنید و نه شخص دیگری نام شما را کپی کند و در دامنه وب سایت خود ثبت کند.
برای مثال در آدرس webfahm.com کلمه webfahm نام دامنه است و باید منحصربهفرد باشد.
پسوند دامنه
پسوند دامنه باید نقطه بعد از آن میآید که در همین مثال ما .com پسوند دامنه است.
نکات مهم در انتخاب نام دامنه برای سایت
حتماً قبل از انتخاب نام دامنه سایت بهتمامی اصول و نکات ریز آن توجه داشته باشید که این نکات شامل موارد زیر است:
- تایپ و تلفظ سریع و آسان
- نام دامنه باید کوتاه باشد. نام پیچیده کار نبرید.
- از کلمه کلیدی مرتبط با کسب و کارتان استفاده کنید.
- بهتر است نام دامنه همنام با نام برند کسب و کارتان باشد.
- منحصربهفرد باشد.
- عدد صفر و خط تیره و آندرلاین به کار نبرید.
- و غیره
اگر به دنبال نام مناسب برای دامین وب سایت خود هستید و نمیدانید چطور آن را انتخاب کنید، ما نکات بسیار مهم را برای انتخاب نام دامنه برای سایت خود را به شما یاد دادهایم. حتماً به مقاله مرتبط با آن سر بزنید.
تفاوت URL و نام دامنه
همچنین برخی از افراد مبتدی در طراحی سایت و سئو همچنان تفاوت بین URL سایت و نام دامنه را نمیدانند و اصلاً فکر کنند که این یکی هستند؛ اما اینطور نیست. در واقع URL آدرس وب سایت شما است که متشکل از نام دامنه و اطلاعات دیگری از جمله پروتکل انتقال و مسیر است.
بهعنوانمثال URL صفحه سئو وبفهم https://webfahm.com/seo/ تشکیل شده از عبارت webfahm نشاندهنده نام دامنه، .com پسوند دامنه و ‘https’ پروتکل و ‘/seo/’ مسیر یک صفحه خاص در وبسایت است.
دامین آزاد و دامین قبلاً ثبت شده
- اگر در هنگام خرید و ثبت دامین با عبارت “دامنه آزاد است” مواجه شدید، یعنی این دامین آزاد است نام انتخابی را میتوانید با پرداخت هزینه مشخص شده خریداری کنید.
- اما اگر در هنگام خرید با عبارت “دامنه قبلاً ثبت شده” مواجه شدید، یعنی این که اکنون در اختیار فرد یا افراد دیگری است و شما نمیتوانید آن را بهعنوان دامین جدید ثبت کنید.
زمانی که دامین آزاد بود آن را ثبت کردید Domain برای شما فعال است و تا زمان اتمام تاریخ خرید این دامین در مالکیت شما خواهد بود.
معرفی انواع پسوندهای دامین وب سایت
پس از اینکه نام دامنه را انتخاب کردید نیاز است که پسوند موردنظر خود را نیز انتخاب کنید و دامین را ثبت کنید.
پسوند دامنه وب سایت شامل سه عمومی، اختصاصی و ملی هستند.
پسوند دامنه عمومی شامل موارد زیر هستند:
- com: این پسوند برای سایتهای تجاری و تجارت الکترونیک مناسب و پرکاربرد است و یکی از معروفترین پسوندهای عمومی است
- org: از این پسوند برای سازمانها و شرکتهای غیرانتفاعی است.
- net: این پسوند نیز برای شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی کاربرد دارد.
- edu: یک پسوند عمومی نیز برای مؤسسات آموزشی و دانشگاهها است.
- Shop: برای فروشگاه اینترنتی و آنلاین بسیار کاربرد دارد.
- gov: یک پسوند عمومی برای سازمانهای دولتی در ایالات متحده آمریکا است.
- Travel: این پسوند نیز برای صنعت جهانگردی و مسافرت است.
- Info: از این پسوند نیز برای وب سایت های اطلاعاتی استفاده میشود.
- Mobi: از این پسوند نیز برای سایت های با دسترسی دستگاه همراه است، استفاده میگردد.
- Biz: یک پسوند عمومی و پرکاربرد برای وب سایت های تجاری
- Pro: یک پسوند عمومی برای وب سایت های حرفهای
- Mil: یک پسوند دیگر برای سازمانهای نظامی در ایالات متحده آمریکا
- Int: پسوند عمومی برای سازمانهای بینالمللی
- Name: و یک پسوند عمومی برای سایت های شخصی
پسوندهای دامنه اختصاصی
اختصاصیبودن این پسوند به این معنا است که افراد معمولی نمیتوانند این پسوندها را خریداری کنند و فقط با مجوزهای خاصی میتوان این پسوندها را دریافت کرد. این پسوندها شامل موارد زیر میگردد.
- Name: پسوند عمومی برای سایتهای شخصی
- Pro: پسوند عمومی برای حرفهایها و کسب و کارهای رسمی
- aero: پسوند عمومی برای صنعت هوایی
- Coop: پسوند عمومی برای تعاونیها
- jobs: پسوند اختصاصی برای سایتهای مربوط به بازار کار
- و…
پسوندهای ملی ایران
پسوندهای ملی دامین از اختصار نام کشور (ir) استفاده شده است. فقط ساکنان کشور ایران میتوانند این پسوند را تهیه کنند و نه فقط در ایران بلکه پسوند ملی هر کشوری را ساکنان آن کشور میتوانند داشته باشند.
پسوند .ir ویژه کشور ایران است و ملی است و برگرفته از کشور ایران است.
این پسوند دارای انواع مختلفی است که با حروف قبل از .ir شروع شده است. انواع مختلف آن برای دستههای مختلف ایجاد شده است.
- پسوند .co.ir برای شرکتهای خصوصی و غیردولتی و صاحبان صنایع بسیار کاربردی و مناسب است.
- پسوند .gov.ir نیز برای مراکز دولتی و ادارات مناسب است.
- پسوند .isch.ir نیز برای وزارت آموزشوپرورش و حوزههای آموزشی مرتبط با این بخش کاربرد دارد.
- پسوند .ac.ir نیز پسوند کاربردی برای مراکز دانشگاهی و وزارت علوم و بخشهای مرتبط و وابسته با آن است.
آموزش نحوه خرید و ثبت دامین
حالا که بهصورت کامل بامعنا و مفهوم دامنه سایت و انواع آن و پسوندهای دامنه آشنا شدید نوبت به انجام مراحل خرید و ثبت دامین وب سایت است. ثبت دامنه وب سایت اصلاً پیچیده نیست و فقط کافی است مراحل را بهخوبی یاد بگیرید و با ما بهصورت عملی انجام دهید.
چککردن آزاد بودن Domain
در این مطلب در قسمت بالا راجع به دامنههای آزاد صحبت کردیم و حتماً توجه کنید که قبل از انجام هر کاری نیاز است که شما از آزاد بودن دامین موردنظر خود مطمئن شوید. برای بررسی آزاد بودن دامین موردنظر دو راه داریم:
- اول اینکه در هنگام خرید دامین از همان سایتهای سرویسدهنده Domain مثل ایران سرور، ایران هاست، پارس پک و غیره استفاده کنیم.
- دوم اینکه از وب سایت های بررسی آزاد بودن دامین مثل whois ، namemesh ، namecheck کمک بگیریم.
نکته: اگر روش دوم را انتخاب کردید فقط کافی است به یکی از آدرسهای زیر مراجعه کنید و فقط نام دامین موردنظر خود را داخل باکس جست و جو تایپ کنید.
آموزش خرید دامنه و نحوه ثبت آن
- برای خرید دامین ابتدا در نوار URL مرورگر خود خرید دامنه را جست و جو کنید.
- بعد از جستجو عبارت موردنظر لیست شرکتها و وب سایت های سرویسدهنده ثبت دامین به شما نمایش داده میشود و بهتر است که یکی از وب سایت هایی را انتخاب کنید که جزو نتایج اول گوگل هستند و از اعتبار بالایی برخوردار باشند. چند مورد از این شرکتها و وب سایت ها شامل وب سایت ایران سرور، ایران هاست، پارس پک، نت افزار، میزبان فا، میهن وب هاست و غیره است.
- داخل سایت موردنظر خود وارد شده و حتماً ثبتنام را انجام دهید.
- پس از ثبتنام در سایت سرویسدهنده در باکس جست و جو دامنه موردنظر خود را وارد کرده و روی جست و جو کلیک کنید. یا دامین موردنظر شما آزاد است یا به شما پیام میدهد که قبلاً ثبت شده است و باید آن را تغییر دهید.
- اگر Domain موردنظر شما آزاد و موجود بود روی ثبت دامنه کلیک کنید. در ضمن پسوندی را برای دامنه خود انتخاب کنید که پشتیبانی شود و هر پسوند دلخواهی را نمیتوانید در دامنه خود درج کنید.
- پس از نهاییشدن نام و پسوند آن و کلیک بر روی ثبت دامنه صفحه جدیدی برای شما باز میشود که لیست سرویسهایی که میخواهد به شما ارائه دهد را نمایش میدهد. در این صفحه یکبار دیگر نام دامین و پسوند آن چک میشود و همینطور مدتزمان ثبت را میتوانید انتخاب کنید که یکساله باشد یا مدتزمان بیشتری باشد و تا ده سال هم میتوانید ثبت کنید و هزینه دهساله را بپردازید. سپس روی افزودن به سبد خرید کلیک کنید و ادامه خرید را بزنید.
- بعد از کلیک بر روی ادامه خرید صفحه تنظیم DNS برای شما باز میشود که در صورت تمایل لیست DNSهای خود را در آن وارد کنید. البته که در این صفحه نیازی نیست و میتوانید آن را خالی بگذارید و روی ادامه کلیک کنید.
- در نهایت پرداخت نهایی را بزنید.
- زمانی که شما پرداخت آنلاین را انجام دادید و Domain را خریداری کردهاید در همان سایت به قسمت مدیریت دامنه مراجعه کنید و قطعاً دامنه خریداری شده باید برای شما نمایش داده شود و وضعیت دامنه شما یا در حال ثبت است یا فعال شده است. پس از مدتزمان کوتاهی (چند ساعت) دامنه شما از حالت در حال ثبت به فعال تبدیل میشود.
آیا ثبت دامین هم نیاز به تمدید دارد؟
قطعاً بله. ثبت دامین وب سایت دقیقاً مثل اجارهکردن یک ملک است و محدودیت زمانی است. میتوانید دامین وب سایت خود را بهصورت یکساله تا دهساله ثبت کنید. اگر یکساله آن را ثبت کنید حتماً نیاز است که هر سال آن را تمدید کنید و اگر 30 روز از زمان تمدید دامین شما بگذرد Domain دیگر برای شما نیست و آزاد میشود.
حتماً در هنگام خرید دامین به زمان خرید و مدت انقضای آن توجه کنید تا یک سال بعد آن را تمدید کنید.
از همراهی شما عزیزان سپاسگزاریم و امیدواریم این مطالب برای شما مفید و سودمند باشد.
خدمات وب فهم
شرکت دانشبنیان فن آوران هوش مکانی با بهرهگیری از دانش بروز و تجربه چندین ساله خود در زمینههای طراحی سایت و توسعه آن، طراحی اپلیکیشن موبایل، طراحی وب اپلیکیشن، بهینهسازی سایت و خدمات سئو، دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوا، فعالیت خود را در سال ۱۳۹۷ باهدف ارائه بهترین خدمات آغاز کرد.
این مجموعه تجربه همکاری با بیش از ۷۰ ارگان، شرکت و برندهای موفق را داشته و توانسته رضایت آنان را جلب کند. وب فهم آمادگی همکاری مداوم و هدفمند را در زمینه تخصصی شما اعلام مینماید.
ویژگیهای وب فهم
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد وب فهم پشتیبانی سریع و حرفهای کارشناسان وب فهم به مدتزمان ۶ – ۸ و ۱۲ماهه بهصورت رایگان است. درصورتیکه پس از طراحی سایت شما هرگونه پشتیبانی نیاز داشتید، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
هدف ما ارائه خدمات حرفهای با جهت جلب رضایت شما کارفرمایان عزیز است. مشاوره طراحی سایت کارشناسان وب فهم بهصورت جلسات حضوری، تلفنی و آنلاین است. دوره پشتیبانی به مدتزمان ۶ – ۱۲ ماه است و بنا به انتخاب پلن طراحی سایت شما متغیر است. اگر برای انتخاب پلن طراحی سایت خود نیز تردید دارید میتوانید با پشتیبانان ما مشورت کنید.